Търсене в този блог

сряда, 29 септември 2010 г.

Елен

Живее си елен.
Във лес красив, зелен.
Тук там той се показва,
Листенцата подрязва.
За да се нахрани той във този ден,
тъй за всички е благословен.
Защото старата гора,
ще се почувства по-нова.
И ще израстнат новите листа,
за пролет чиста и добра.

Човекът, който чакал живота да почука на вратата!

Имало едно време един човек. Той все чакал живота да дойде да почука на вратата му и да му донесе щастието му.

Чакал, чакал, чакал. Уморил се от чакане, но не искал да излезе, за да не вземе да пропусне ако случайно точно, когато го няма - да вземе да дойде живота и да се разминат.

Гледал навън как хората се разхождали, работели, радвали се, тъгували, ЖИВЕЕЛИ и им завиждал от малкото прозорче, което му давало единствено частица от света наоколо.

Бил организирал всичко така че да няма нужда да излиза и за миг. Телефонът му имал записани номерата на всички важни за него хора. Постоянно се информирал от телевизията за събитията по света. Всяка сутрин идвала жена, за да почисти и подреди къщата му (той нямал време - все гледал през прозореца и чакал да се появи живота по пътеката). Дори намерил кой да му носи храната и водата.

Един ден обаче станало нещо и - той се почувствал зле! За пръв път му се случвало нещо, за което не бил се подготвил предварително. За пръв път нещо контролирало него, а не той да го контролира.

Видял се принуден да направи нещо. Гледал телевизия, но там не му казвали нищо полезно. Жената, която почиствала и хората, които му носели храната си били тръгнали и щяли да дойдат чак утре.

И ето той се принудил - отворил вратата и излязъл навън.

В този момент той се обърнал настрани и - видял живота да стои и да го гледа. Веднага се почувствал по-добре. Попитал учудено:

- Къде беше? Чаках те цял живот, а ти си бил тук. Защо не дойде при мен!

- Аз винаги съм бил тук. -бил отговорът на живота - Просто трябваше да излезеш и да ме потърсиш, а - не да чакаш аз да дойда!